Njurunda Brukshundklubb

 

Sidan uppdaterad 200326/AH

 

Studiefrämjandet är vår samarbetspartner vid alla kursverksamhet

Specialkurs med Torsten Örnklo

Hunden lär sig hoppa på kommando

Träning hundmöten och att gå nära vandra hundar.

 

 

Kurser

Hos oss är alla hundar välkomna, oavsett ras!  Att gå kurs tillsammans är nog den bästa investering du kan göra för att få en bra relation med hunden, och för att den ska fungera i samhället och utvecklas som individ. Vi samarbetar med Studiefrämjandet och du måste vara medlem hos oss för att gå våra kurser. Det finns olika typer av medlemsskap och du kan bli medlem i samband med kursstarten.

  • Kurskostnaderna nedan gäller dig som är medlem. Om du inte är medlem hos oss tillkommer medlemsavgift.
  • Kursavgiften ska vara betald före kursstart. Din anmälan räknas som komplett först efter att du har betalat. Du får mer information om hur du betalar in avgiften när du kommit med på en kurs.
  • Vi skickar bekräftelse på att du har kommit med på kursen så snart vi kan - oftast inom en eller ett par dagar. Då får du samtidigt veta hur du betalar in kursavgift och ev medlemsavgift, så att din anmälan blir komplett.

Läs mer om att bli medlem

 

Kursplanering och kursutbud

Kom ihåg att när du anmäler dig så är din anmälan bindande och räknas först när anmälningsavgiften är betald. Kursanmälan är endast öppen när vi har en planerad kurs, se information nedan. 

Kurser våren 2020

  • Bruks - Appellkurs, start så snart det är barmark. Instruktörer Larry Filin och Marie Bonnevier. Öppen för anmälan!
  • Valpkurs, dagtid. Start 15 april, kursen kommer hållas dagtid på onsdagar. Instruktör Gunilla Waldehagen. Öppen för anmälan!
  • Rallylydnad Nybörjare, start 25 mars, kursen kommer hållas följande datum 29/3, 1/4, 6/4, 22/4, 29/4, 3/5 och 5/5. Instruktör Lena Svelander och Anette Wennman. Kursen är fullsatt! 
  • Rallylydnad fortsättning/avancerad startdatum 15 mars. Instruktörer Ann Nygård och Cornelia Enroth. Kursen är fullsatt!
  • Specialsök grundkurs med start februari. Instruktör Lena Sjöberg. Kursen är fullsatt!

 


Valpkurs - Grundkurs

Kursinnehåll: Se Grundkurs Vardagslydnad nedan. Samma innehåll men kursen inriktar sig mot valpar.

Läs om kursinnhållet i Vardagslydnad.

Vilken ålder? Är du osäker på om hundens ålder passar bäst för valpkurs eller vardagslydnad så är du välkommen att kontakta oss för råd.  Använd gärna vårt anmälningsformulär även för frågor

Krav: För valp krävs grundvaccinering innan kursstart från ca 3 månader.
Kostnad: 1000 kronor för 8 tillfällen

 

Vardagslydnad - Grundkurs (Allmänlydnadspasset)

Grundkursen kan inriktas både mot valpar och lite mer vuxna hundar. Se även Valpkurs ovan.

Kursinnehåll: Grundläggande kunskap som en hundägare behöver ha för att kunna uppfostra sin hund till att bli allmänlydig. Målet är allmänlydnadspasset.

Kostnad: 1000 kronor för 8 tillfällen. Kostnad tillkommer för eventuell kurslitteratur.


Aktivera din hund

Kursinnehåll: Fördjupa hundens färdigheter i de grundläggande övningarna och vidareutveckla aktiveringsövningarna.

Förkunskap: Grund- eller valpkurs vardagslydnad (allmänlydnad)

Kostnad: 800kr för 6 tillfällen

 


Lydnad - kurser inriktade mot tävling

Lydnadsmoment är det oavsett om du tävlar lydnadsklass eller bruksprov. I Lydnadsklass är det endast lydnadsmoment på tävlingen men i bruksprov är lydnaden ett av två olika moment. Det är Lydnadsklassens moment vi går igenom på kurserna nedan.

Lydnadsklass

I lydnadsklass ska hunden läras att utföra ett flertal olika moment både nära föraren och på avstånd. Hunden ska kunna hämta föremål och hoppa över hinder. Momenten sker både med och utan koppel. Viktigt i lydnad är samarbetet mellan förare och hund. Våra kurser nedan är inriktade mot just Lydnadsklassens moment.

Kurserna nedan är riktade mot lydnadsklassens moment, inte mot bruksprovets lydnadsmoment. Läs mer under kursen Bruks appellklass.


Tävlingsförberedande kurs i lydnad

En kurs för dig som har gått vardagslydnad men ännu  inte är beredd att träna inför tävling. Du kan här prova på om  lydnadstävling är något för dig, och kan sedan gå vidare till en kurs i tävlingslydnad.

Kursinnehåll: Vi går vi igenom och börjar träna på alla moment som ingår i startklass. (Den lägre av fyra klasser)

Förkunskap: Mycket god vardagslydnad. Genomgått vardagslydnad samt allmänlydnadspasset. Din hund ska kunna framföras utan koppel.

Kostnad: 1000 kronor för 8 kurstillfällen.

 


Tävlingslydnad - startklass

Här tränar vi lite hårdare på att leverera bra och korrekta moment för bedömning på lydnadstävling. Startklass (tidigare kallad klass I) är den första av fyra klasser.

Läs om regler och vilka moment som ingår i tävlingslydnadens olika klasser på Svenska Brukshundklubbens hemsida

Kursinnehåll: Finslipning av alla momenten i startklass och grunderna i momentinlärning. Efter kursen kommer du att förhoppningsvis vara klar att börja tävla.

Förkunskap: mycket god vardagslydnad. Genomgått allmänlydnadspasset/grundkurs och kan framföra din hund utan koppel.

Kostnad: 1000 kronor för 8 kurstillfällen.

 


Bruksprov

Bruksprov är en av Svenska Brukshundklubbens tävlingsgrenar och innehåller ett lydnadsmoment och ett specialmoment, som du själv väljer. De fem specialmomenten är spår, sök, rapport, patrull och skydd. Det finns fyra tävlingsnivåer:  appell-,lägre-,högre- och elitklass. Vi erbjuder kurs i spår i appellklass, den lägsta nivån.

Bruks appellklass - spår
(inkl lydnadsmomentet)

Hundägaren ska efter genomförd kurs ha kunskap om lydnads-och specialmoment i appellklass och hur de lärs in och tränas.

På den lägsta nivån i bruksprov, appellklass, genomför ekipaget grundläggande lydnadsmoment som att gå fot, gå före, inkallning, apportering, hopp och platsliggande. För varje klass ökar svårighetsgraden. Momenten sker både med och utan koppel.

Tävlingskrav: Alla raser är välkomna att gå kurs och träna men en hund som ska tävla i bruks måste vara godkänd som ras i Svenska kennelklubben.

Information om Spår på Brukshundklubbens hemsida

Kursinnehåll:  Belöningsbaserad träning och dess principer. Moment i apellklass, spår och allt du behöver veta om tävling.

Förkunskaper: Grundläggande kunskaper om hur hundar lär sig samt god vardagslydnad. Du och din hund ska ha kunskaper motsvarande allmänlydnadspasset för att kunna tillgodogöra er kursinnehållet. 

Kostnad: 1000 kronor för 8 kurstillfällen

 

 


Rallylydnad

Rallylydnad är en sport för alla förare och alla hundar. Rally premierar glädje, kommunikation och samarbete. Rally är en mycket rolig aktivitetsform  - även om du inte vill tävla.Det finns fyra tävlingsklasser: nybörjarklass, fortsättningsklass, avancerad klass och mästarklass. Alla klasser har sina specifika moment som du kan lära dej på våra kurser. Totalt finns det drygt 70 moment och på en tävling är det mellan 13 och 20 olika moment på en bana. 

Rallylydnad nybörjare

Kursinnehåll: Här går vi igenom alla moment som finns i nybörjarklassen. Du får prova att gå hela banor och så småningom även med lite störning. På kursens sista tillfälle har vi en inofficiell tävling där du får bedömning från en domare.

Förkunskap: Du behöver ha en grundlydnad. Sitt, ligg och stå samt att hunden ska kunna gå i koppel.
Kostnad: 1000 kronor för 8 kurstillfällen

 

Rallylydnad fortsättning/avancerad

Kursinnehåll: Här börjar vi titta på moment i fortsättning men även i avancerad och mästar. Du får prova på lite svårare banor. Får lite tips och trix och svårare störning. Vi tittar också på högerhandling eftersom hunden ska kunna föras fram både på höger och vänster sida i avancerad- och mästarklass.

Förkunskap: God kunskap i nybörjarmomenten eller tävlat med uppflyttning till fortsättningsklass. Du behöver ha god grundlydnad och om du vill senare vill tävla behöver du kunna ha hunden lös. 

Kostnad: 800 kronor för 6 kurstillfällen.

 


Specialsök (nosarbete/nose work)

Hunden lär sig att välja och söka doft/doftetikett. En lite lugnare form av aktivering. Tävling i Nose work finns i tre klasser: klass 1 med eukalyptusdoft, klass 2 även lagerblad och i klass tre ytterligare en doft- lavendel. Man tävlar i fyra olika moment: inomhus-, utomhus-, fordon- och behållarsök. En bra aktiveringsform även för den som inte vill tävla.

Specialsök/nosarbete - nybörjarkurs

Kursinnehåll: Kursen ger hundägaren en grundläggande kunskap i ämnet specialsök. Vi fokuserar på att hitta doft i lådor eller i ett rum inomhus.

Förkunskap: Kurs i vardagslydnad eller motsvarande

Kostnad: 900 kronor för 6 kurstillfällen eller 3 heldagar

Antal deltagare:  max 6 st

Specialsök fortsättning

Kursinnehåll:  Fortsättning på grundkursen och med sökhundens arbete utomhus.

Läs om specialsök och kursinnehåll
Förkunskap: Grundkurs i Specialsök

Kostnad:  600 kronor för 4 kurstillfällen eller två heldagar

Specialsök fortsättning fordonssök

Kursinnehåll: Söka och hitta doftspår på ett fordon som t. ex. en bil eller en cykel.

Läs om specialsök och kursinnehåll

Förkunskap: Grundkurs- och förtsättningskurs i specialsök

Kostnad: 400 kronor för 1 (ett) kurstillfälle

 


Agility

Agility är en utmärkt form att aktivera sin hund och sig själv. Hunden ska ta sig genom en hinderbana med vägledning av sin förare. Banan kan exempelvis bestå av hopp, tunnlar, slalom, balansbom eller gundbräda vilka ska tas i rätt ordning och på rätt sätt. Du behöver inte tävla för att träna agility. Det är roligt ändå!

Agility grundkurs

Kursinnehåll: Vi börjar med grunderna för hinderinlärning och grunder i handling.

Förkunskaper: Vardagslydnad. Du behöver ha kontroll på din hund även utan koppel.

Kostnad: 800 kronor 6 kurstillfällen - max 6 deltagare per kurs.

 

Agility fortsättning

Kursinnehåll: Finslipning av moment och att kunna mer störning. Kombinationer av olika moment,  och handling.

Förkunskaper: Agility nybörjarkurs

Kostnad: 800 kronor för 6 kurstillfällen - max 6 deltagare per kurs.

 

Mer om

Våra instruktörer

Kursanmälan - Är öppen när det finns planerad kurs att anmäla till.

Kursplaner på SBK  - Svenska Brukshundklubbens hemsida med mer info om vad som ingår i olika kurser

Kursutvärdering - för dig som gått klart din kurs. fyll i här så snart du kan så vi får veta vad vi kan utveckla och bli bättre på.

Facebook - Vi skriver när vi uppdaterar vår kursinformation

Aktiviteter - clinics, föreläsningar  och annat kul!

Verksamhet i klubben

Kontakta oss

Bli medlem!

 


A k t u e l l t 


- INSTÄLLD PÅ GRUND AV CORONA "Vårrally" Rallylydnadstävling i alla klasser och dubbla starter, 16 maj 2020. 

- Brukstävlingar, Appellklass spår och sök, 6 juni 2020, se mer information på SBK Tävling.


Dela pengar med oss och dig själv!

Genom Sponsorhuset får både du och vår klubb del av dina inköp på nätet.

- Du kan välja att handla från över 600 butiker
- Varje köp ger pengar till både dig och vår klubb. Vi delar 50/50.
- Först måste du aktivera ett konto och det kostar inget. Du gör det enklast genom den pop-up som dyker upp på vår startsida och Sponsorsida - då får vi ytterligare 20 kr i klubbkassan.

Tack för ditt stöd!

Läs mer på vår Sponsorsida


 Läs Senaste nytt på vår startsida!