Njurunda Brukshundklubb

 

Sidan uppdaterad 220126/AH

Tosca101 Cornelia Enroth

1511378_264984790339137_5327090358547172681_n

 


A k t u e l l t 


- Inofficiellt prov I SBK specialsök 18 april - länk till anmälan.

- Frivilliga fixare sökes. Gå med i vår funktionärsgrupp här.


Dela pengar med oss och dig själv!

Genom Sponsorhuset får både du och vår klubb del av dina inköp på nätet.

- Du kan välja att handla från över 600 butiker
- Varje köp ger pengar till både dig och vår klubb. Vi delar 50/50.
- Först måste du aktivera ett konto och det kostar inget. Du gör det enklast genom den pop-up som dyker upp på vår startsida och Sponsorsida - då får vi ytterligare 20 kr i klubbkassan.

Tack för ditt stöd!

Läs mer på vår Sponsorsida


 

Erik Olsson
- en av Njurunda Brukshundklubbs grundare har gått ur tiden
 
Idag (2022-01-24) nåddes vi av beskedet att vår hedersmedlem Erik Olsson hastigt lämnat oss i stor sorg och saknad.
Erik Olsson   
Han startade Njurunda Brukshundklubb 1981,
redan innan jobbade han och några andra eldsjälar
för att vi skulle få en klubb i närheten och slippa
resorna till Gudmundsbyn. Han brann för att utbilda
hundägare, och att alla hundar skulle ha ett aktivt
och bra liv. Det var en av orsakerna till att klubben
startades, att kunna erbjuda bra utbildning på
hemmaplan. Hans brinnande intresse för utbildning
och aktivering fördes över på hans kursdeltagare,
som i många fall utbildade sig till instruktörer.
 
Många är de timmar som han lagt ner på att utbilda
människor, bygga planer, bygga klubbstuga och jobba
i styrelsen, allt alltid helt ideellt.
 
Han började sitt hundliv med labradorer, Monty var hans första stjärna, sedan följdes det upp med fler labbar, därefter gick han över till schäfer, för att sedan hamna på spaniel.
Han tävlade med sina hundar i lydnad, spår, sök och drag! Just spår var hans absolut bästa gren när han själv tävlade.
Han hade dessutom humor som få, man glömmer inte när han lurade blivande instruktörer under utbildning att man själv kunde känna spåret... Han lyckades få dem att krypa runt i ett spår på en lägda, för att de själva skulle kunna konstatera att människor kunde spåra som hundar...
Saknaden efter Erik är enorm, och alla våra tankar går idag till hans stora kärlek i livet, Inger, och till hans älskade son Mattias.
Minnesord av Carina Ohlson för Njurunda Brukshundklubb.

 

Lena Svelander till SM-2022 (rev. 2022-01-01)

Vår klubbmedlem och tidigare ordförande Lena Svelander har blivit utsedd till en av kvaldomarna på 2020 års rallylydnads-SM som går av stapeln i Helsingborg i juni. Lena är en mycket välkänd profil inom rallyn i distriktet. Hon är en mycket uppskattad domare som alltid är glad, positiv och som dömer rättvist på sina kluriga och utmanande banor. Vi gratulerar henne till uppdraget och önskar henne varmt lycka till!

 

Foto Lena Svelander

 Intervju med Lena november 2019

- Du är utvald till en av 2020-års SM-domare, hur känns det?
Det känns så klart fantastiskt roligt att få möjlighet att döma i kvalen på SM. Samtidigt är det ett stort ansvar som jag tar allvarligt på och alla deltagare förtjänar domare som är rättvisa och uppmärksamma. Så det är klart det är pirrigt och lite nervöst. Men det är precis det jag säger till de som tävlar. Man behöver vara lite på tå för att prestera på topp. Så det är där jag är. Jag är på tå och kommer att prestera på topp!

  - Hur började din karriär som rallylydnadsdomare?

Jag hoppade på tåget på grund av nyfikenhet. Jag höll på lite med lydnad med en gråhundsblandning för många år sedan. När jag skaffade Grand Danois så insåg jag väl att det inte var direkt någon brukshund och letade alternativ. Rally verkade vara en hundsport för alla raser. Klubben hade inga instruktörer så vi var några som gick utbildningen och när förfrågan kom om att utbilda domare så nappade jag direkt och utbildade mej år 2013.

- Vad motiverar dig som domare?
Det som motiverar mig är att jag fått följa ekipage från nybörjare och upp till att vissa tävlar i SM. Jag har lärt känna så många härliga hundar och hundförare. Och känslan man får i kroppen när man ser ett ekipage bara flyter igenom en
bana, en hund med fullt fokus på sin förare och en svans som viftar, ja man blir glad i magen då. Och det härliga är att det kan vara precis vilken ras som helst. Rally är fantastiskt.

- Vad är de största utmaningarna som domare?
Den största utmaningen är att förnya sig. Jag lägger mycket tid på att rita banor som ska vara utmanande och roliga. Det är klart att man kan se att det är en ”Lena-bana” men jag hoppas ändå att jag kan överraska. Sen vill jag så klart göra korrekta bedömningar. Ibland kanske man bara blinkar och missar något. Det händer så mycket ibland och man behöver fokusera så oerhört i rätt många timmar så det är en utmaning rent mentalt att orka med.

- Vad är det bästa med att vara domare?
Det bästa med att vara domare är mötet med människan och hunden. Och förmågan som många har att vända en sämre tävlingsupplevelse till något bra och vettigt. Och den glädje jag känner när jag ser hur ekipage kämpar och tränar och utvecklas för att slutligen göra den där ultimata tävlingen.

- Hur många tävlingsdagar dömer du ungefär under ett år?
Jag dömer ungefär 15 tävlingsdagar per år. Jag har tyvärr artros och begränsas av det. Jag orkar inte längre döma två dagar på raken eller åka långa sträckor. Men jag tror att jag behövs hos klubbar i närheten också.

- Har du några råd till den som är nyfiken på hundsporten rallylydnad?
Om du är nyfiken på rallylydnad så är mitt råd att gå en kurs. Brukshundklubbar har kurser i rallylydnad och man behöver lite hjälp att lära in momenten. Ett till råd är att ha koll på brukshundklubbarnas träningskvällar och passa på och gå dit och träna där det finns instruktörer som kan ge feedback och råd. Du får möjlighet att träna där det är både människor och
hundar och där kan du träna med störning. Försök hitta andra som du kan träna med för det blir både enklare och roligare om man är några som tränar tillsammans. Träna, tävla och ha kul. Våga visa upp det du och din hund är bra på. Och tänk på att man behöver träna även på att tävla. Jag är fullt övertygad om att om du även tränar din mentala förmåga så presterar du bättre på en tävling. Om man nu tycker att det är viktigt.

Text: Anneli Hofling, Cornelia Enroth

 

Mer om

Medlemsmöten

Tävlingar & utställningar

Kalender - med alla våra aktiviteter, tävlingar, utställningar och kurser

Vår Facebook - här läser du det lilla extra och får snabbt info om aktuella saker

Tosca74 Cornelia Enroth