Njurunda Brukshundklubb

 

Sidan uppdaterad 231115/AH

I samarbete med: 

studiefrämjandet

 

Specialkurs med Torsten Örnklo

Träning hundmöten och att gå nära vandra hundar.

 

 

Kurser

Hos oss är alla hundar välkomna, oavsett ras!  Att gå kurs tillsammans är nog den bästa investering du kan göra för att få en bra relation med hunden, och för att den ska fungera i samhället och utvecklas som individ. Vi samarbetar med Studiefrämjandet och du måste vara medlem hos oss för att gå våra kurser. Det finns olika typer av medlemsskap och du kan bli medlem i samband med kursstarten.

 • Kurskostnaderna nedan gäller dig som är medlem. Om du inte är medlem hos oss tillkommer medlemsavgift.
 • Kursavgiften ska vara betald före kursstart. Din anmälan räknas som komplett först efter att du har betalat. Du får mer information om hur du betalar in avgiften när du kommit med på en kurs.
 • Vi skickar bekräftelse på att du har kommit med på kursen så snart vi kan - oftast inom en eller ett par dagar. Då får du samtidigt veta hur du betalar in kursavgift och ev medlemsavgift, så att din anmälan blir komplett.

Läs mer om att bli medlem

 

Kursplanering och kursutbud


Kom ihåg att när du anmäler dig så är din anmälan bindande och räknas först när anmälningsavgiften är betald. Kursanmälan är endast öppen när vi har en planerad kurs, se information nedan.

Kurser 2024

 • Specialsök Röd Kong, grundkurs mot tävling/prov med start 16 januari -24. Instruktörer Anneli Hofling och Lena Sjöberg. Första tillfället är den 16 januari kl. 18.30 och restrerande tre tillfällen går på söndagar mellan kl. 10.00 - 14.00 följande datum 28/1, 11/2 och 18/2. Den kostar 900kr (+ev. medlemsavgift). Mer information om kursen finner du längre ner på sidan.  Kursen är fullsatt!

Kurser 2023

 • Specialsök Röd Kong, grundkurs mot tävling/prov med start 2 november. Instruktörer Anneli Hofling och Lena Sjöberg. Kursen är fullsatt!
 • Tävlingsförberedande kurs i lydnad (tävlingslydnad, brukslydnad, rallylydnad) med start den 2 oktober. Instruktör Lena Sjöberg.  Kursen har startat.
 • Valpkurs, med start 6 september. Instruktör Suzan Edström.  Kursen är fullsatt!
 • Temakurs i Hundmöten med start 14 september 18.30. Instruktörer Micke Bylund och Erica Sundin. Kursen är fullsatt!
 • Rallylydnad, nybörjare med start 3 september. Instruktörer Lena Svelander och Anette Wennman.  Kursen är fullsatt! 
 • Rallylydnad, nybörjare med start 26 april. Instruktörer Lena Svelander och Anette Wennman. Kursen har startat!
 • Spårkurs appell/lägre med start 24 april. Instruktörer Lena Sjöberg och Marie Bonnevier,  Kursen är fullsatt!
 • Vardagslydnad med start 24 maj. Instruktör Suzan Edström,  Kursen är fullsatt!
 • Fortsättningskurs i Specialsök - mot tävling med start 23 april. Instruktörer Lena Sjöberg och Anneli Hofling. Kursen är fullsatt!
 • Vardagslydnad med start 19 april. Instruktör Suzan Edström.  Kursen är fullsatt!
 • Vardagslydnad med start 15 mars. Instruktörer Katarina Nyberg och Erica Sundin. Kursen är fullsatt!
 • Grundkurs i Specialsök (röd kong) med start 22 januari. Instruktör Lena Sjöberg och Anneli Hofling.  Kursen är fullsatt!
 • Vardagslydnad med start 28 januari. Instruktör Micke Bylund.  Kursen är fullsatt!

 

Grundkurser


Hundkurser att börja med för valpar från 3 månader och upp till vuxen hund.

Valpkurs 

På valpkursen vill vi ge verktyg för en god relation och samarbete med valpen. Vi tar till vara på den viktiga valptiden och skapar goda vanor från början för att valp och ägare ska få en bra start tillsammans.  Det vi jobbar med är bl.a. kontakt, gå i koppel och inkallning som en god grund för en trevlig samvaro i vardagen. Kursen avslutas med en genomgång av vårat valppass som du kan läsa mer om här - Valppass.

Krav: Valpen ska vara minst 3 månader och fått sin sista vaccination innan kursstart. 

Vardagslydnadskurs 

I kursen bygger vi vidare på de goda vanor vi startade under valpkursen. I takt med att hunden lär sig behöver den utmanas med lite svårare uppgifter. Hundägaren får verktyg att utöka övningarna som bl.a. möta hundar i koppel, sitta kvar en längre stund och stanna på kommando. Vi avslutar kursen med ett allmänlydnadspass som du kan läsa mer om här - Allmänlydnadspass.

Förkunskap: Kursen passar valpen som blivit mer tonåring eller den vuxna hunden som behöver påminnas i vardagslydnaden.

Aktivera din hund 

I denna kurs vill vi inspirera till att aktivera hunden i vardagen och erbjuda att prova på olika former av aktiveringsövningar. Alla hundar mår bra av mental träning utöver den fysiska motionen och de allra flesta tycker också att det är jätteroligt.

Kursen hålls av olika instruktörer som är inriktad på olika områden och innehållet kan komma att variera från kurs till kurs. Exempel på teman kan vara lydnad, uppletande, nosaktivering och agility. 

Förkunskap: Kursen passar dig som vill aktivera din hund utan att behöva vara tävlingsinriktad. Du behöver också kunna ha din hund utan koppel.

 

Tävlingsinriktade kurser

Tävlingslydnad


I tävlingslydnad ska hunden läras att utföra ett flertal olika moment både nära föraren och på avstånd. Hunden ska kunna hämta föremål och hoppa över hinder. Momenten sker både med och utan koppel. Viktigt i lydnad är samarbetet mellan förare och hund. Våra kurser nedan är inriktade mot just Lydnadsklassens moment.

Läs om regler och vilka moment som ingår i tävlingslydnadens olika klasser på Svenska Brukshundklubbens hemsida.

 

Tävlingsförberedande kurs i lydnad 

I den här kursen kommer vi att gå igenom och träna på förberedande grunder som är bra att ha inför vidare träning av momenten i de olika lydnadsgrenarna - tävlingslydnadydnad, brukslydnad eller rallylydnad. 

Förkunskap: God vardagslydnad. Gått valp-/vardagslydnad-/allmänlydnadskurs eller har motsvarande kunskaper. Hunden bör vara minst 10 månader.

Tävlingslydnad - startklass 

I den här kursen tränar vi lite hårdare på att leverera bra och korrekta moment för bedömning på lydnadstävling. Startklass (tidigare kallad klass I) är den första av fyra klasser. Finslipning av alla momenten i startklass och grunderna i momentinlärning. Efter kursen kommer du att förhoppningsvis vara klar att börja tävla.

Förkunskap: mycket god vardagslydnad. Genomgått allmänlydnadspasset/grundkurs och kan framföra din hund utan koppel.

 

Bruksprov


Bruksprov är en av Svenska Brukshundklubbens tävlingsgrenar och innehåller ett lydnadsmoment och ett specialmoment, som du själv väljer. De fem specialmomenten är spår, sök, rapport, patrull och skydd. Det finns fyra tävlingsnivåer:  appell-, lägre-, högre- och elitklass. Vi erbjuder kurs i appellklass spår, den lägsta nivån. 

För att få delta i bruksprov måste hunden vara registrerad i Svenska Kennelklubben. Specialmomentet skydd är endast öppet för brukshundraser.

Läs om regler och vilka moment som ingår i bruksprov på Svenska Brukshundklubbens hemsida.

 

Bruks appellklass - spårkurs 

I den här kursen jobbar vi med belöningsbaserad träning och dess principer. Lydnadsmomenten i apellklass, spår och allt du behöver veta om tävling. Hundägaren ska efter genomförd kurs ha kunskap om lydnads-och specialmomentet spår i appellklass och hur de lärs in och tränas. På den lägsta nivån i bruksprov, appellklass, genomför ekipaget grundläggande lydnadsmoment som att gå fot, gå före, inkallning, apportering, hopp och platsliggande. För varje klass ökar svårighetsgraden. Momenten sker både med och utan koppel. 

Förkunskaper: För att kunna tillgodogöra sig kursens innehåll bör hunden ha ett föremålsintresse och föraren bör ha ett tävlingsintresse samt grundläggande kunskaper om hur hundar lär sig. Du och din hund ska ha kunskaper motsvarande allmänlydnadspasset för att kunna tillgodogöra er kursinnehållet. 

 

Rallylydnad


Rallylydnad är en sport för alla förare och alla hundar. Rally premierar glädje, kommunikation och samarbete. Rally är en mycket rolig aktivitetsform  - även om du inte vill tävla.Det finns fyra tävlingsklasser: nybörjarklass, fortsättningsklass, avancerad klass och mästarklass. Alla klasser har sina specifika moment som du kan lära dej på våra kurser. Totalt finns det drygt 70 moment och på en tävling är det mellan 13 och 20 olika moment på en bana. 

Läs om regler och vilka moment som ingår i rallylydnadens olika klasser på Svenska Brukshundklubbens hemsida.

 

Rallylydnad nybörjare 

I den här kursen går vi igenom alla moment som finns i nybörjarklassen. Du får prova att gå hela banor och så småningom även med lite störning. På kursens sista tillfälle har vi en inofficiell tävling där du får bedömning från en domare.

Förkunskap: Du behöver ha en grundlydnad. Sitt, ligg och stå samt att hunden ska kunna gå i koppel.

Rallylydnad fortsättning 

I denna kurs går vi igenom momenten i fortsättningsklassen. Vi bygger slingor och banor, jobbar med bakdelskontroll och att följa framför, på höger och vänster sida. Vi går igenom belöningar och belöningsplaceringar.

Förkunskap: God kunskap i nybörjarklassens moment eller tävlat minst i nybörjar klass. Du behöver ha god grund lydnad och kunna ha hunden lös.

Rallylydnad avancerad 

I den här kursen går vi igenom moment i avancerad klass. Vi bygger slingor och banor med momenten vi gått igenom. Vi tränar på högerhandling och kör lite svårare kombinationer och banor samt tränar baklängeskedjor. Övar med svårare störning, går igenom belöningar och belöningsplacering. Pratar om hur man förbereder sin hund för tävling. Repeterar och tränar bakdelskontroll.

Förkunskap: God kunskap i fortsättningsklass eller tävlat med uppflyttning till avancerad klass.

Rallylydnad mästare 

I den här kursen går vi igenom moment i mästarklass. Vi tränar på lite svårare kombinationer och banor. 

Förkunskap: God kunskap i avancerad klass eller tävlat med uppflyttning till mästarklass.

 

Agility


Agility är en utmärkt form att aktivera sin hund och sig själv. Hunden ska ta sig genom en hinderbana med vägledning av sin förare. Banan kan exempelvis bestå av hopp, tunnlar, slalom, balansbom eller gundbräda vilka ska tas i rätt ordning och på rätt sätt. Du behöver inte tävla för att träna agility. Det är roligt ändå!

Läs om regler och innehåll på Svenska Brukshundklubbens hemsida.

Agility grundkurs 

I den här kursen börjar vi med grunderna för hinderinlärning och grunder i handling.

Förkunskaper: Vardagslydnad. Du behöver ha god kontroll på din hund även utan koppel.

Agility fortsättning 

I den här kursen jobbar vi med finslipning av moment och tränar med störning. Kombinationer av olika moment,  och handling.

Förkunskaper: Agility nybörjarkurs

 

SBK Specialsök


Specialsök är ett samlingsbegrepp för hundens arbete att söka efter och markera olika dofter. Det kan vara allt ifrån narkotika till kantarell eller något annat. Inom SBK Specialsök är det röd Kong Classic som hunden ska söka efter.

Specialsöket ska vara en bred och öppen verksamhet. Provet ska vara öppet både för nya intresserade hundägare som vill träna och aktivera sin hund men även vara givande för den som sysslar med specialsök tjänstemässigt.

Vidare ska provet bidra till avelsarbetet genom att utvärdera hundens arbetsförmåga. Tanken är att det ska vara en varierande och flexibel provform där miljöerna man söker i kan skifta, på samma sätt som verkligheten kan för en tjänstehund i arbete.

Regelverket för SBK Specialsök finns här Regler specialsök - Svenska Brukshundklubben

Specialsök grundkurs

I den här grundkursen lär vi hunden söka och hitta måldoften röd kong med hjälp av lek/positiv förstärkning. Vi tränar på markeringar och länkar ihop det med sök och hitta.  

Kursen består att teori och praktik och genomförs i huvudsak inomhus.

Förkunskap: Kurs i vardagslydnad eller motsvarande kunskaper.

Specialsök fortsättning

Det här är en fortsättning på grundkursen och kursen fokuserar på sök i olika miljöer och med olika svårigheter, kursen sker både utomhus och inomhus.

Förkunskap: Grundkurs i Specialsök, hunden ska kunna måldoften och ha en påbörjad markering.

 

Mer om

Kursutvärdering - för dig som gått klart din kurs. fyll i här så snart du kan så vi får veta vad vi kan utveckla och bli bättre på.

Facebook - Vi skriver när vi uppdaterar vår kursinformation

Kontakta oss

Bli medlem!

 


A k t u e l l t

- Rallyfredag! 4 kvällstävlingar i rallylydnad under januari-mars. Se SBK-tävling.

- Frivilliga fixare sökes. Gå med i vår funktionärsgrupp här.


Dela pengar med oss och dig själv!

Genom Sponsorhuset får både du och vår klubb del av dina inköp på nätet.

- Du kan välja att handla från över 600 butiker
- Varje köp ger pengar till både dig och vår klubb. Vi delar 50/50.
- Först måste du aktivera ett konto och det kostar inget. Du gör det enklast genom den pop-up som dyker upp på vår startsida och Sponsorsida - då får vi ytterligare 20 kr i klubbkassan.

Tack för ditt stöd!

Läs mer på vår Sponsorsida